wtorek, 4 lutego 2014

Owocowe babeczki z budyniem śmietankowym

Przepis na tartę pojawił się na moim blogu dwukrotnie. Dzisiaj chciałam Wam zaprezentować bardzo łatwe w przygotowaniu ciasteczka na kruchym spodzie ze słodkimi dodatkami.


Owocowe babeczki z budyniem śmietankowym






Składniki:
Kruche ciasto

- 2 szklanki mąki pszennej
- 4-5  łyżek cukru pudru (jeśli chcecie aby wyszły bardziej słodkie można dodać więcej)
- 1 kostka masła
- 1 łyżka wody

Dodatki
- opakowanie budyniu o dowolnym smaku (+ mleko, 400 ml)
- owoce



Sposób przygotowania:

1. Masło pokroić na kawałki, wrzucić do miski i ugnieść z mąką, cukrem pudrem i wodą. Wyrabiać tak długo aż stanie się plastyczne.
2. Gotowe ciasto uformowane w kulę, wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę (lub zamrażarki na 20-30 minut). Następnie rozwałkować, powykrajać kółka i wyłożyć nimi foremki do muffinek.
3. Piec ok. 12-15 minut w temp. 180'C, do zarumienienia się babeczek. Wyciągnąć i odstawić wypiek do ostudzenia.
4. Przygotować budyń wg instrukcji podanej na opakowaniu (zmniejszcie ilość mleka, zamiast 500 ml, dajcie 400), do budyniu można dodać łyżeczkę masła.
5. Po ostygnięciu budyniu należy układać go na ciasteczkach, następnie przyozdobić dowolnymi owocami (lub bakaliami, dżemem, wiórkami, czekoladą, migdałami itp), ja tym razem użyłam mandarynek i kiwi. Odstawiamy do "przegryzienia" do lodówki.


Uwaga! 
Kilka dobrych rad:

- do wykrojenia ciastek można użyć foremek do muffinek,


- po ułożeniu ciastek w foremkach, dobrze jest kilkakrotnie nakłuć ciasto po środku widelcem,
- przed wyłożeniem budyniu na ciastka warto przez chwilę zmiksować go mikserem, będzie miał lepszą konsystencję do układania.




* Z tego przepisu wyszło mi około 25 babeczek.



Lubicie ciasteczka na kruchym spodzie? :-)

19 komentarzy:

  1. Wow wyglądają pysznie :D A na dodatek nie są zbyt trudne w upieczeniu! Możliwe że się za nie zabiorę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Victoria, bardzo łatwo jest je przygotować, a i składniki tanie. :)

      Usuń
  2. uwielbiam takie babeczki, ale zawsze jadłam kupne ;p muszę w końcu zrobić swoje, ostatnio kupiłam forem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też wiele razy sięgałam po te kupione w cukierni, ale teraz będę robić sama. :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. I takie też są, mi i mojemu Chłopakowi bardzo smakowały. :)

      Usuń
  4. Marcelina Kucz4 lutego 2014 11:57

    Dzięki za przepis bo zamierzam go wykorzystać już w ten week. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja babcia zawsze takie robiła i nie wiedziałam, że przepis jest tak banalnie prosty ;) Muszę ich spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam takie same foremki,babeczki wyglądają super,moim chłopcom by pewno smakowały ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. ja tam wole kupic gotowe "ciastkowe foremki" ;p

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny i szybki przepis, pysznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam! Ja ostatnio robiłam takie same babeczki ale z masą krówkową :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. o mniam, ale narobiłaś mi smaka

    OdpowiedzUsuń
  11. miej litość ;)
    szkoda że nie mam foremek do babeczek ... ;)) ale muszę kupić, bo można wiele wyczarować z nimi... nie tylko na słodko

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...