Owocowe babeczki z budyniem śmietankowym
Składniki:
Kruche ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4-5 łyżek cukru pudru (jeśli chcecie aby wyszły bardziej słodkie można dodać więcej)
- 1 kostka masła
- 1 łyżka wody
Dodatki
- opakowanie budyniu o dowolnym smaku (+ mleko, 400 ml)
- owoce
Sposób przygotowania:
1. Masło pokroić na kawałki, wrzucić do miski i ugnieść z mąką, cukrem pudrem i wodą. Wyrabiać tak długo aż stanie się plastyczne.
2. Gotowe ciasto uformowane w kulę, wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę (lub zamrażarki na 20-30 minut). Następnie rozwałkować, powykrajać kółka i wyłożyć nimi foremki do muffinek.
3. Piec ok. 12-15 minut w temp. 180'C, do zarumienienia się babeczek. Wyciągnąć i odstawić wypiek do ostudzenia.
4. Przygotować budyń wg instrukcji podanej na opakowaniu (zmniejszcie ilość mleka, zamiast 500 ml, dajcie 400), do budyniu można dodać łyżeczkę masła.
5. Po ostygnięciu budyniu należy układać go na ciasteczkach, następnie przyozdobić dowolnymi owocami (lub bakaliami, dżemem, wiórkami, czekoladą, migdałami itp), ja tym razem użyłam mandarynek i kiwi. Odstawiamy do "przegryzienia" do lodówki.
Uwaga!
Kilka dobrych rad:
- do wykrojenia ciastek można użyć foremek do muffinek,
- po ułożeniu ciastek w foremkach, dobrze jest kilkakrotnie nakłuć ciasto po środku widelcem,
- przed wyłożeniem budyniu na ciastka warto przez chwilę zmiksować go mikserem, będzie miał lepszą konsystencję do układania.
* Z tego przepisu wyszło mi około 25 babeczek.
Lubicie ciasteczka na kruchym spodzie? :-)
Wyglądają smakowicie!
OdpowiedzUsuńWow wyglądają pysznie :D A na dodatek nie są zbyt trudne w upieczeniu! Możliwe że się za nie zabiorę :)
OdpowiedzUsuńVictoria, bardzo łatwo jest je przygotować, a i składniki tanie. :)
Usuńuwielbiam takie babeczki, ale zawsze jadłam kupne ;p muszę w końcu zrobić swoje, ostatnio kupiłam forem
OdpowiedzUsuńJa też wiele razy sięgałam po te kupione w cukierni, ale teraz będę robić sama. :)
Usuńwyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńI takie też są, mi i mojemu Chłopakowi bardzo smakowały. :)
UsuńDzięki za przepis bo zamierzam go wykorzystać już w ten week. :)
OdpowiedzUsuńNie ma za co! :) Smacznego!
UsuńMoja babcia zawsze takie robiła i nie wiedziałam, że przepis jest tak banalnie prosty ;) Muszę ich spróbować!
OdpowiedzUsuńMam takie same foremki,babeczki wyglądają super,moim chłopcom by pewno smakowały ;)
OdpowiedzUsuńja tam wole kupic gotowe "ciastkowe foremki" ;p
OdpowiedzUsuńSmakowitości :)
OdpowiedzUsuńSmak dzieciństwa :))
OdpowiedzUsuńFajny i szybki przepis, pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńMniam! Ja ostatnio robiłam takie same babeczki ale z masą krówkową :-)
OdpowiedzUsuńo mniam, ale narobiłaś mi smaka
OdpowiedzUsuńmiej litość ;)
OdpowiedzUsuńszkoda że nie mam foremek do babeczek ... ;)) ale muszę kupić, bo można wiele wyczarować z nimi... nie tylko na słodko
Na pewno pychota ;)
OdpowiedzUsuń