poniedziałek, 24 grudnia 2012

Przepis na smaczne, pachnące pierniczki

Dziewczyny, jak tam Wasze wypieki? Już wszystko przygotowane na święta? :-) U mnie na stole pojawi się makownik, karpatka, krówka i wu-zetka. :-) Do tego poniższe pierniczki, i wiśniowe babeczki. Jestem łasuchem więc słodkiego nigdy za wiele.
Pierniczki z tego przepisu (znaleziony i zgubiony w internecie) robiłam pierwszy raz, ale powiem Wam, że wyszły fenomenalnie. I jak pachną, mmmm! :-)


Pyszne pierniczki
(bardzo łatwe w przygotowaniu)




Składniki:

- 2 i 1/4 szklanki mąki
- pół szklanki miodu
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 5 łyżeczek zwykłego miękkiego masła
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki kako


Opis przygotowania:

Wszystkie składniki potrzebne do wykonania ciasta należy wymieszać w misce. Ciasto ugniatamy tak długo aż będzie plastyczne i nie będzie kleiło się do rąk. Następnie przekładamy je na blat, rozwałkowujemy (grubość ok 3 mm), wycinamy wzory przy użyciu foremek. 

Rozgrzewamy piekarnik do 180'C, pieczemy około 10 minut (w zależności od piekarnika). Studzimy na kratce. 

Pierniczki schowane w pudełku mogą być przechowywane nawet do 3 miesięcy. Jeśli chodzi o dekorowanie (kurczę, nie miałam pojęcia, że to takie trudne!) to użyłam lukru. Przepis poniżej. :-)


Lukier (z przepisu klik!) :

  • 1 białko jaja
  • ponad szklanka cukru pudru (w zależności od wielkości jaja)
  • ew. sok z plasterka cytryny lub ulubiony aromat
Do miski wrzucam białko jaja, dodaję cukier puder (najlepiej stopniowo) i miksuję. Miksuję, dodając cukier puder, aż lukier będzie miał dobrą konsystencję – będzie bardzo gęsty.
Ubijamy białko z cukrem na sztywną pianę, potem dodając cukier puder piana nie będzie miała sztywności, ale będzie na tyle gęste, że powstanie świetny lukier.
Do takiego lukru można dodać kilka kropel aromatu lub soku z cytryny, po dodaniu trzeba dodać jeszcze trochę cukru pudru, bo lukier będzie rzadszy.
Jeśli lukier zastygnie w naczyniu, to rozpuszczamy go kilkoma kroplami soku z cytryny albo wody i mieszamy (wystarczy łyżką).
Lukier biały nakładam do szprycy lub woreczka z wyciętą dziurką i dekoruję pierniczki, ciastka czy torty. Gotowe.
Po nałożeniu lukier twardnieje i nic więcej nie trzeba robić.



Wyszły wyśmienite. Polecam Wam ten przepis. :-)

Przy okazji chcę złożyć Wam życzenia: radosnych, ciepłych, spędzonych w miłej atmosferze
 Świąt Bożego Narodzenia! :-) Ściskam ciepło!

34 komentarze:

  1. Ja robię trochę inaczej, ale również wychodzą super. Poza tym makowce i sernik :)
    Zdrowych i wesołych Świąt życzę!

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie pierniczki już od kilku dni leżą w pudełku, przepis bardzo podobny do Twojego:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooo, robiłam z bardzo podobnego przepisu :)
    Wyszły pyszne!

    Radosnych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają przepysznie ;)

    Wesołych, pięknych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  5. dekorowanie nie jest trudne, jest arcy zabawne:D gdybyś zobaczyła moje udekorowane pierniczki popłakałabyś się ze śmiechu:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe. :) Ja używałam takiego "pistoletu" do dekorowania, ale to jakiś felerny pistolet, namęczyłam się jak nie wiem. :)

      Usuń
    2. PS. A i tak nie wyszło jak chciałam. :D

      Usuń
  6. Z okazji Bożego Narodzenia pragnę złożyć serdeczne życzenia, Świąt pełnych ciepła i radości, miłych spotkań z najbliższymi.
    Magia świąt niech pozostanie w sercach aby idąc przez życie oświetlała drogę.

    MOC świątecznych serdeczności życzy Hexxana.

    OdpowiedzUsuń
  7. Może jakbym się sprężyła, to jeszcze bym je upiekła dzisiaj :D. Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno byś zdążyła, szybko się je robi. :) Wzajemnie! :)

      Usuń
  8. Szczęśliwych i pełnych miłości świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wesołych Świąt :)
    Pierniczki wyglądają wyśmienicie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję! Również zdrowych, spokojnych i rodzinnych Świąt :) Pozdrawiam!

    A pierniczki wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję za życzenia :* Tobie również życzę najpiękniejszych Świąt :**

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przygodę z glinkami rozpoczęłam klasycznie od zielonej, fantastycznie oczyściła moją twarz, przez max 1 tydzień pojawiło się kilka wyprysków większych, ale nie przejmowałam się nimi. Łączę ją czasami ze spiruliną. Potem zakupiłam czerwoną (uszczelnia naczynia krwionośne), różową(łagodzi, wzmacnia, jest bardzo delikatna), białą(odżywia i regeneruje) i żółtą(odłuszcza, matuje i oczyszcza), a na samym końcu Rhassoul/Ghassoul (pełni funkcję oczyszczającą i peelingującą).

      W sumie to nie umiałabym wybrać tej jedynej ;). Wszystkie działają na moją cerę w świetny sposób, gotowych maseczek nie stosuję.
      Wszystkie glinki oprócz Ghassoul kupuję na Dozie :).

      Usuń
    2. Aha! Glinkę zieloną lub Ghassoul stosuję raz w tygodniu, oprócz tego zależnie od problemu pozostałe. Ostatnio miałam lekko przesuszoną skórę (mróz, kaloryfery, wiadomo) stosowałam białą i różową - 2 razy w tygodniu.

      Zapomniałam dopisać, że jedyną gotową maseczką, którą stosuję jest The Best - maska z Dozu oczywiście :).


      Pozdrawiam!

      Usuń
    3. Dosyć często stosuję glinki, jestem od nich chyba wręcz uzależniona, ale uwielbiam patrzeć co robią z twarzą :). To może wróć do ich regularnego stosowania, tym bardziej, że nie jesteś debiutantką i miałaś z nimi już dużo do czynienia :).

      Usuń
  12. OOOOOOOOOOOOOOOOO pierniczki!

    OdpowiedzUsuń
  13. Tobie również życzę spokojnych i radosnych świąt! :*

    OdpowiedzUsuń
  14. Dawno nie piekłam pierniczków;-)Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam pierniczki, ale ostatnia próba zrobienia ich w kształcie ludzików skończyła się bezkształtnymi plackami, w których przy odrobinie wyobraźni jedynie bałwanków można było się dopatrzeć :) Tym bardziej podziwiam.
    Wesołych świąt !

    OdpowiedzUsuń
  16. Wesołych i spokojnych Świat kochana.

    OdpowiedzUsuń
  17. Wyglądają pysznie! Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam pierniki:)

    Tobie także wesołych świat:))

    OdpowiedzUsuń
  19. tez takie robiłam:) wyszły pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ulubione pierniczki, tani przepis.

    OdpowiedzUsuń
  21. Ja na święta robiłam muffinki i cake popsy :) Na pierniczki również miałam chrapkę, ale nie mam żadnych foremek. Twoje wyglądają wspaniale!:) Muszę chyba zainwestować w foremki na przyszły rok :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...