Francuskie poduszeczki
Składniki:
- ciasto francuskie
- 1 jajko
- dżem
- owoce
Przygotowanie:
1. Wyciągnąć ciasto francuskie z opakowania i rozłożyć na papierze do pieczenia. Pociąć na kwadraty/prostokąty (mi za standardowej wielkości ciasta wychodzi 8 sztuk, 4 duże i 4 nieco mniejsze).
2. Połowę z nich należy posmarować białkiem ubitym na pianę.
3. W pozostałych kwadratach/prostokątach wyciąć kółka (przy użyciu kieliszka, mniejszej szklanki, bądź foremki do ciastek). Elementy z dziurką należy ułożyć na pełnych kwadratach/prostokątach, lekko docisnąć.
4. Wierzch ciastek posmarować żółtkiem jajka.
5. Piec ok. 12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 'C.
6. Wypiek wyjąć z piekarnika. Jeżeli środek mocno wyrósł można go lekko przycisnąć łyżeczką do dna, aby powstały otwory na dodatki.
7. Układamy dżem, owoce, w moim przypadku - dżem malinowy niskosłodzony, mandarynki, kiwi.
Dobre rady:
1. Ułóżcie ciastka w odpowiednich odstępach na papierze do pieczenia aby mogły swobodnie wyrosnąć.
2. Zamiast dżemu możecie użyć budyniu.
3. Podstawowy płat ciasta można delikatnie posypać cukrem (bądź cukrem pudrem) - będzie słodsze.
4. Całość można polać roztopioną czekoladą.
mmmm ale mi smaka narobiłaś :O
OdpowiedzUsuńOjej smakowite :) Ja czasem robię takie, ale wersje z łososiem i oliwką :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, fajne jest to, że można je zrobić na słodko, ale nie tylko. :) Planuję jeszcze wersję z serkiem i szpinakiem. :)
Usuńo jejkuu wygladaja przepysznie! :D
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł i najważniejsze, że łatwy w wykonaniu :)
OdpowiedzUsuńo ja pycha
OdpowiedzUsuńWygląda to tak przepysznie! :(
OdpowiedzUsuńojej ale pyszne mam wielką ochotę ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smakowicie
OdpowiedzUsuńPewnie są pyszne, ale jakoś nie przepadam za ciastem francuskim ;)
OdpowiedzUsuńPychota ;)
OdpowiedzUsuńwyglądają mega apetycznie, aż mam ochotę na coś owocowego :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł, idealne na coś słodkiego na szybko :)
OdpowiedzUsuńnigdy takich nie jadłam, muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że na diecie zakazane, bo francuskie ciasto tłuste :(
OdpowiedzUsuńRany, ale pyszności u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńJa od czasu do czasu właśnie takie poduszeczki kupuję :)
Mniam! Ciasto francuskie to wielkie dobrodziejstwo :D Ostatnio robiłam z suszonymi morelami, pycha! Ale na słono np. z pieczarkami też pychota:)
OdpowiedzUsuńDokładnie, na słono też dobre. Ze szpinakiem - mniam, mniam. :)
UsuńPięknie wyglądają;)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, z chęcią bym spróbowała:)
OdpowiedzUsuń